Monday, November 30, 2009

chungking express



My Blueberry Nights da centik atmistim abiye... Wong Kar-wai.
Sonra bir turlu firsat-kismet olmadi digerlerine. Hem de aslinda ben nerdeyse en son filmerinden birini gormustum sadece, daha once bir dolu film yapmasina karsin.

1994... Ben o sirada Kibris'a tatile gitmisim arkadaslarimi gormeye, dunya kupasi oynaniyor Amerika'da.. her gun mac izliyoruz, o gazla top oynuyoruz ve 15 yasinda nasil eglenilirse herseyi yapiyoruz, aksamlari en buyuk eglence casino'ya sizmak..inanilmaz renkli, hareketli ve yakalanma heyecani. Roberto Baggio topun basina geliyor ve penaltiyi kaciriyor, o yazin en buyuk olayi benim icin.. ha bir de otelin roofunda gecikmeli ilani ask edisim ilkokul askima, sonuc... baska dunyalarin insaniyiz.. ama '15 yillik hayat tecrubemiz' dogrultusunda farkli bakis acilarina sahip oldugumuzdan dolayi degil, cunku ben Istanbuldayim artik... uzuntu ve muz kabugu, sonra tekrar Kadikoy Anadolu..
Iste tam bu sirada Hong Konglu abimiz bu filmi cekmekte, cok farkli bir kultur, dil ve doneme ait bu film tum bunlar goz onune alinip degerlendirildiginde cidden enteresan ve sasirtici. Evet iki kelime, baska da birsey soylemiyorum, sadece izleyin derim. Film hakkinda yazi yazmak ve yorum yapmak degil de oncesi, sonrasi ve biraktigi, yasattigi etki, duygu sanirim daha cok ilgimi ceken ve yorumladigim birsey. Filmle ilgili ve icinden birsey soylemek sanki buyuyu bozacak gibi geldigi icindir belki...herkesin deneyimi farkli ne de olsa, guzellestiren de bu olsa gerek..

Bu da filmin tema sarkisi 'Dreams', Cranberries'in boyle bir sarkisi oldugunu bile unutmusum. Zaten bu da cince versiyonu ve filmde oynayan faye wong soyluyor ki kendisi zate rocker bir kardesimizmis Hong Kong'da. Filmden dolayi mi ne orjinalden daha guzel geliyor hicbirsey anlamasam da..


1 comment:

Anonymous said...

Sarki super,filmi bilmiyorum ama yazi cok guzel

Krem Karamel :P