Wednesday, March 14, 2012

masal















Bir varmış, bir yokmuş.. evvel zaman içinde, kalbur saman içinde.. develerle pirelerin meslek paylaşımı yapabildiği bir dünyada yaşar iken..tıngırken ve de mıngırken..
Fon müziği







İlk olarak ana-baba ocağında amatör bir ruh ile ya da gün içerisinde harcanan enerjiye rağmen hala ayakta gözleri faltaşı gibi açık eşek sıpalarını uyutma amacıyla başlanan bir serüven.. sonra imdada yetişen Uykudan Önce Adiloş ve artık Adile'nin kadrolu kuzucuklarına katılmanın verdiğı gururla atılan adımlar, hem de adını söylemiş söylememiş farketmeden aynı heyecanla her akşam.. derken kimi hala saklanan masal kitapları, commodore 64 deki hunchback ve üst versiyon marioyla devam eden kurtarıcı prens havaları, sonrasında yerini alan filmler vee yaş haddinden emekli olmak bu dünyadan 'çocuk muyum ben yaa' şeklinde agzı bükerek, ya da öyle sanmak o an için..

Bir masal dinledim hayatım değişti...

Muazzam cümle.. var mıdır böyle bir cümleyi kurmuş olabilen? Gerçekten.. hani film, kitap tamam sürekli söylenen klişe ama ya masal? Varsa eğer ya çocuktur, değil yetişkinse de çocukluk yapıyordur ve fazla hayalperesttir herhalde. Yine de bu kadar iddialı bir cümleyi kurup arkasında duracak kadar deli olabilmek muhteşem bir hayat hikayesi vadediyor başlı başına.

Hadise çok derin ve kapsamlı, evrensel de bir durum olduğundan araştırma yazısı değil amaç tabi yoksa sırf referansları sayfalarca tutar. Kendi Dede Korkut'umuzdan girip Andersen'e, La Fontaine'e ve çocukken karşılaşılabilecek, eğlendirici ve ilginç kelimelerden biri olan 'fabl' a(10 kere hızla de bakiyim fabl.. çook zor) ve akla gelen gelmeyen deniz deryaya sahip bir konudur kendisi.
Yine de karakteristiğine bakıldığında wiki ve benzeri kaynaklar şöyle buyurur ki: olağanüstü konular, gerçeküstü kahramanlar, tekerlemeler, ejderhalar periler devler ve sonunda da hep iyilerin kazandığı.. işte burada vurur, hani ejderha falan olabilir normal Daenerys Targaryen diyorsa hele ama hep iyiler kazanır mı yahu pehhh!
Bir de bu kadar pozitif bir kelime ve içeriği nasıl kullanıyoruz günlük hayatta; 'Bana masal anlatma', 'Biz bu masalları çok duyduk' vb. türünde yalan ile direk eş anlam yükleyerek.. hakkaten eskiden mi çok yeşildik büyüdükçe o kadar mı kirlendi dünya hesap ver turna!

Eskiler yine de çok uzak değildi sanırım, masallara, yeşilçam devam ediyordu eşlik ediyordu gençlik yıllarında.. ne demiştik olağanüstü konular, gerçeküstü kahramanlar ve hep kazanan iyiler.. Biz daha az şanslı olan kuşak ise tam o ergen evrede direk gerçekler vurmadan Fiko'dan bir masal anlatmasını isteyerek savdık. Beklenen oldu tabi.. hayat oldu, sonrasında kendi hikayesini kitaplardan okuyan kurbaaalar..pek azı öpüldü, çoğunluğu hayat devam ediyor öpmeye.. 



















Big Fish,Amelie gibiler yetişiyor da imdada arada modern dünya masalıdır diyerek geri çevirmiyor, bastırıyoruz iştahımızı. Şu sıra bir de 'Once Upon a Time' var, kaydedip aynı pazar sabahları Gummi Bears a.k.a Süper Ayıcıklar'ı izlediğim gibi oturup izliyorum keyifli oluyor, koparmamak lazım bağı o dünyayla nemelazım insanın karşısına ne zaman şato çıkacağı belli mi olur ne yapılacağını bilmek lazım ;)

Gökten elmaları düşürmeden bir kaç kuple şarkı, masal demişken..

Hem ne demişler masal, insanı insana ejderhayla anlatma sanatı :P tmm sustum!

Hadi şimdi hep beraber.. live happily ever after!

masal yasar:.     .:sertab masal      :.mfo masal     
masal yt.:     ::nil masal      masal ca::

adile
barış

1 comment:

hande sonmez said...

Vay be Santi, eskilere gittim daha doğrusu 'eskimeyecek eskilere':) Ve aklıma 4 yaşımdan 11 yaşıma dek uyuyamadığımda, korktuğumda soluğu babamın yanında alışım ve ona inat ve ısrarla aynı masalı (Kahramanı Kurpisüpendal mı ne tuhaf bir şeydi, benden beyaz atlı prensler çıkmaz, çıkmasın da:))anlattırışım geldi... Bir de onun yılmadan anlatışı:) Bu yüzdendir 'Bana bir masal anlat baba' cümlesi benim için çok manidardır. Böyle masal anlatan bir peder varken masallara nasıl inanmam? Peki Santi sence masallara inanan kaç kişiyiz? :) Bu arada kişisel derin mevzuulara girdim, ellerine sağlık dilemedim:)Masallar bitmiş, santi sonsuza kadar villedesanges'e yazmaya devam etmiş...